Logo
Baantjer

in

Logo

Baantjer in Café Lowietje

Het succes van de politieserie Baantjer heeft Café Lowietje beroemd gemaakt in de Benelux. De ietwat knorrige, maar briljante inspecteur De Cock en zijn niet altijd even snuggere collega Vledder waren er steevast te gast voor hun dagelijkse cognac. De serie vertelde uit het leven gegrepen verhalen uit de meest diverse milieus en bracht het publiek spanning en sensatie. De typisch Amsterdamse, maar toch universeel herkenbare sfeer maakte Baantjer een hit in Nederland en Vlaanderen!

Baantjer

Lowietje op televisie

In 1996 zond RTL4 de eerste aflevering uit van Baantjer, met Piet Römer in de hoofdrol van Rechercheur De Cock. 10 jaar lang trokken De Cock en zijn collega Vledder miljoenen kijkers met spannende whodunnit moordmysteries in ons eigen Amsterdam. Deze 2 speurneuzen wisten elke misdaad te kraken. En wanneer rechercheur Jurre de Cock met ceeooceeka het even niet meer wist, nipte hij een cognacje in zijn stamkroeg Café Lowietje. Diep in gedachten verzonken ging steevast het lampje branden bij de rechercheur, waarna kort erop de dader alsnog achter de tralies werd gezet.

Baantjer

Café Lowietje op de Wallen?

Dacht het niet!
Het café was in de serie gevestigd op De Wallen, maar in werkelijkheid bevinden we ons natuurlijk in de Jordaan. Niets dat met een paar schermen, rood licht en wat dames van lichte zeden voor het raam tijdens de opnames kon worden opgelost. Het 12e en allerlaatste seizoen zond RTL 4 in 2006 uit, maar we hoeven deze prachtige serie niet te missen. Hij wordt regelmatig herhaald op zowel de Nederlandse als Belgische zenders en alle aflevering zijn op DVD uitgebracht en te zien op RTL Crime. De mooiste foto’s van de opnames bewonder je natuurlijk bij ons aan de muur.

Baantjer

Rechercheur Appie Baantjer

Het zal je niet ontgaan zijn, maar de serie Baantjer is gebaseerd op de boekenreeks van schrijver en rechercheur Appie Baantjer. De verhalen werden speciaal voor de serie geschreven en niet direct overgenomen uit de boeken van Baantjer, maar de karakters uiteraard wel. Zelfs Victor Reinier die de rol speelde van Vledder schreef wel eens een aflevering.

Albert Cornelis Baantjer werd op 16 september 1923 geboren in Urk. Een paar jaar na zijn geboorte verhuisde het gezin Baantjer al naar Amsterdam. Vlak na de oorlog werd Appie diender bij de Amsterdamse politie. Na een opleiding tot rechercheur belandde hij op het bureau Warmoesstraat in het hart van de Wallen. Maar liefst 30 jaar jaar bleef hij daar rechercheur. Zijn nooit aflatende vriendelijke uitstraling en zijn tact leverde hem ook bij de Amsterdamse onderwereld een zekere mate van respect op.

Schrijver Appie Baantjer

Schrijven zat hem echter ook in het bloed en er zijn meer dan 60 boeken van zijn hand verschenen. Hij begon met korte verhalen geïnspireerd op zijn belevenissen als rechercheur, vaak onder een pseudoniem, en ging later over op het schrijven van boeken onder eigen naam. Pas in de boeken kreeg rechercheur De Cock de hoofdrol, een personage dat gebaseerd was op een collega-rechercheur op Bureau Warmoesstraat die tijdens de oorlog in het verzet de bijnaam ‘Le Coq’ kreeg.

Door de televisieserie werden de boeken van Appie Baantjer nog populairder en mocht Appie zich tot de miljonairs rekenen in Nederland. Hij is een van de meest gelezen schrijvers in Nederland, maar zijn boeken werden ook onder andere vertaald in het Chinees, Duits, Engels, Koreaans en Russisch. Op zijn 75e verjaardag werd hij zelfs bekroond met de titel Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Op 29 augustus 2010 overleed Appie Baantjer op 86-jarige leeftijd.

Ga voor meer informatie over Appie Baantjer naar:
Baantjer.org
RTL
Schrijversinfo

Bezoek Café Lowietje en nip een cognacje als rechercheur De Cock tijdens de Baantjer Tour!

"ALS EEN GLAS ALCOHOL NIET DE OPLOSSING IS, PROBEER DAN EEN FLES."